Δευ & Τετ 08:00-16:00 / Τρί & Πέμ & Παρ 08:00-21:00 / Σάββατο 09:00 - 14:30

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΡΕΥΜΑ-ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Share This Post

Πολύ συχνά, τυχαίνει να μη γνωρίζουμε εάν το ρεύμα στον χώρο μας είναι μονοφασικό ή τριφασικό. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν υπέρ και κατά .

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται είναι τριφασικό ρεύμα. Στη συνέχεια, προκειμένου να μεταφέρεται αποδοτικότερα στους καταναλωτές από τον σταθμό παραγωγής χωρίς απώλειες, μοιράζεται σε τρία μονοφασικά ρεύματα.  Στο τριφασικό η τάση είναι από 340 έως 380V, 3 x 35A, ενώ στο μονοφασικό από 220 έως 230V, 1 Χ 35Α. Όσον αφορά τη μέγιστη ισχύ, αυτή φτάνει τα 8000W.

Για να διαπιστώσετε το είδος του ρεύματος στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο, δείτε    τον λογαριασμό σας   στο πεδίο «Ενδείξεις Μετρητή». Εάν η ένδειξη ισχύος είναι 8 ή 10 kVA, ανήκετε στην κατηγορία του μονοφασικού. Τα 15 ή 25 kVA υποδηλώνουν τριφασικό ρεύμα.

Καθεμία από τις δύο κατηγορίες παροχής έχει τα υπέρ και τα κατά της.   

Μονοφασικό ρεύμα

Στους περισσότερους οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους, το μονοφασικό ρεύμα στα 230V είναι αρκετό για την ασφαλή χρήση των συσκευών. Ως επί το πλείστον, αυτή η παροχή είναι αρκετή στα σπίτια και τα γραφεία για τις συγκεκριμένες ανάγκες ηλεκτροδότησης. Εκτός από αυτό όμως,  το μονοφασικό είναι φθηνότερο από το τριφασικό ρεύμα.   

Στοιχεία για το μονοφασικό ρεύμα:

-έχει τάση μέχρι 230V·

-η ροή της ενέργειας γίνεται μέσω ενός μόνο αγωγού

-δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ισχύος

-έχει κόστος συντήρησης

-το δίκτυο είναι απλό, διότι η ολοκλήρωση του κυκλώματος γίνεται με μόλις δύο καλώδια (μία φάση και ένα ουδέτερο). Κατά συνέπεια, σε σφάλμα δικτύου, δεν είναι δυνατή η τροφοδοσία 

Τριφασικό ρεύμα

Στους χώρους –τόσο σε σπίτια όσο και επαγγελματικούς– που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πολλών συσκευών, η καλύτερη επιλογή είναι το τριφασικό ρεύμα. Τα πάγια σε αυτήν την περίπτωση είναι μεγαλύτερα. Για να γίνει μετατροπή του μονοφασικού ρεύματος σε τριφασικό, το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει τριφασικό πίνακα, τριφασική παροχή, όπως και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου. Με τη σχετική αίτηση στον ΔΕΔΗΕ,   πρέπει να πληρωθεί ένα τέλος για την αλλαγή του μετρητή.

 

Στοιχεία για το τριφασικό ρεύμα:

-η τάση φτάνει έως και τα 415V

-η παροχή του ρεύματος γίνεται με τρεις αγωγούς

-έχει μεγαλύτερο πάγιο από το μονοφασικό ρεύμα

-δυνατότητα για δύο λειτουργικές τάσεις σε ένα δίκτυο

-μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ισχύος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες «πτώσης» της ασφάλειας όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα πολλές συσκευές

-απαιτούνται λιγότερα καλώδια για τη μετάδοση του ρεύματος, ειδικά όταν είναι μεγάλων αποστάσεων

-χρειάζονται τέσσερα καλώδια (τρία φάσης και ένα ουδέτερο), οπότε η πολυπλοκότητα του δικτύου αυξάνεται. Σε περίπτωση σφάλματος σε οποιαδήποτε από τις φάσεις, οι υπόλοιπες δύο θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν αδιάλειπτα την ισχύ

-οι τριφασικοί μετασχηματιστές ίδιας ισχύος με τους μονοφασικούς οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, λόγω των μικρότερων μεγεθών του μαγνητικού κυκλώματος.

Περισσότερα άρθρα