Δευ & Τετ 08:00-16:00 / Τρί & Πέμ & Παρ 08:00-21:00 / Σάββατο 09:00 - 14:30

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ

Share This Post

Νυχτερινό ρεύμα είναι η κατανάλωση ενέργειας με χαμηλότερη χρέωση στις ώρες εκτός αιχμής, οπότε και η ζήτηση είναι μικρότερη. Έτσι, οι καταναλωτές επωφελούνται χρησιμοποιώντας οικονομικότερα τις ενεργοβόρες συσκευές τους, όπως τα κλιματιστικά, η κουζίνα, ο θερμοσίφωνας, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων κ.λ.π.

Τα νοικοκυριά με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν  να μειώσουν τους λογαριασμούς τους με το   νυχτερινό τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή κιλοβατώρας είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το ημερήσιο ρεύμα και παραμένει στα ίδια επίπεδα ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η κατανάλωση.

Για να διαπιστώσετε εάν το νυχτερινό ρεύμα είναι συμφέρον για εσάς και κατά πόσο, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ορισμένες πληροφορίες, όπως:

-Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το τμηματικό και το συνεχές.   

Για όλους τους νέους καταναλωτές που ζητούν νυχτερινό τιμολόγιο, το τμηματικό ωράριο είναι υποχρεωτικό. Οι ώρες του νυχτερινού ρεύματος χωρίζονται σε δυο περιόδους:

α) Χειμερινή περίοδος: Πρόκειται για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Το ωράριο διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία των καταναλωτών. Για όσους ανήκουν στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεμένων νησιών, οι ώρες είναι 02:00 π.μ. -08:00 π.μ. και 15:00 μ.μ. – 17:00. Για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι 02:00 π.μ. – 08:00 π.μ. και 15:30 μ.μ. – 17:30 μ.μ.

β) Κατά τους καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως τις 31, ισχύει το ίδιο ωράριο (11:00 μ.μ. – 07:00 π.μ.) για όλους του χρήστες ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Στο συνεχές ωράριο, οι ώρες του νυχτερινού τιμολογίου είναι 11:00 μ.μ. – 07:00 π.μ. σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το συνεχές ωράριο δεν είναι πια διαθέσιμο για τους νέους συνδρομητές των παρόχων και περιορίζεται μόνο σε όσους το επέλεξαν πριν το 1988 και δεν έχουν ζητήσει την αλλαγή του, καθώς και στις περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας).

Eάν οι παλιοί συνδρομητές θέλουν να διατηρήσουν το νυχτερινό τους τιμολόγιο σε συνεχόμενο ωράριο μπορούν να το κάνουν  γνωρίζοντας όμως, ότι πιθανή αλλαγή σε τμηματικό πρέπει να δηλωθεί σε γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως επίσης και ότι είναι μη αναστρέψιμη.   

Εκτός από τη  ΔΕΗ, η ελληνική αγορά της ηλεκτροδότησης απαρτίζεται από πολλές εναλλακτικές εταιρείες παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.   Στα προγράμματα των παρόχων αυτών θα βρείτε φθηνότερη χρέωση ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

-Πως θα ενταχθείτε στο νυχτερινό τιμολόγιο

Για να ξεκινήσει ένα νοικοκυριό να χρησιμοποιεί τις φθηνές χρεώσεις του νυχτερινού ρεύματος, πρέπει να εγκατασταθεί ένας ειδικός μετρητής που διαθέτει δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς μέτρησης για το ημερήσιο και το νυχτερινό ωράριο. Αυτό γίνεται με αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ καλώντας στο 11500 ή το 2111900500, ανεξαρτήτως παρόχου. Οι καταναλωτές συμμετέχουν στα έξοδα εγκατάστασης καταβάλλοντας 34 € συν ΦΠΑ. Αποκλειστικά αρμόδιος για το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος και το ποσό που απαιτείται για την εγκατάσταση του μετρητή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Για τεθεί σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο, θα πρέπει οι λογαριασμοί να εκδίδονται στο όνομα του καταναλωτή ή του/της συζύγου. Αρμόδιος για την ενεργοποίηση είναι ο πάροχος. Για ακόμη μία φορά, επισημαίνεται ότι ο πάροχος καθορίζει τις τιμές, αλλά όχι τις ώρες του νυχτερινού ρεύματος.  

Ενεργοποίηση του οικιακού νυχτερινού τιμολογίου (με χρονοχρέωση)

Για να ενταχθείτε στο ωράριο του νυχτερινού ρεύματος, πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

Υποβάλλετε τη σχετική αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ, είτε ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/, είτε τηλεφωνικά καλώντας στους αριθμούς 11500 ή 2111900500. Θα σας ζητηθεί η προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών, όπως αντίγραφο του δελτίου ταυτότητάς σας και ο αριθμός της παροχής σας

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα κατάστημα του παρόχου σας ή να επικοινωνήσετε μαζί τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, προκειμένου να υπογράψετε τη νέα Σύμβαση Προμήθειας που θα είναι στο όνομά σας. Για την υπογραφή, απαιτείται η ταυτότητά σας και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας. Εάν είστε ενοικιαστής, επιβάλλεται να έχετε μαζί σας έγγραφη βεβαίωση της σύμφωνης γνώμης του ιδιοκτήτη. 

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι χρεώσεις για το νυχτερινό ρεύμα διαφέρουν ανά εταιρεία, όπως και σε κάθε άλλο είδος κατανάλωσης. Οπότε, καλό θα είναι να μελετήσετε αναλυτικά τις προσφορές των παρόχων όσον αφορά τις ημερήσιες και τις νυχτερινές χρεώσεις, ώστε να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα για εσάς λύση.

Περισσότερα άρθρα