ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Share This Post

Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες είναι πολλά. Έτσι λοιπόν εξαρτάται από εμάς να βρούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε την λειτουργικότητα και την άνεση του σπιτιού μας με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Προτείνονται κάποιες λύσεις για να αποφευχθεί η σπατάλη ρεύματος χωρίς παράλληλα να εμποδίζεται η καθημερινότητά σας:

-Aντικαταστήστε τα τζάμια σας με ενεργειακά και βάλετε κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας, αποφεύγontας έτσι τις διαρροές και εξοικονομώντας ρεύμα.  

-Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σταθερά στους 20ο C για να αποφύγετε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

-Τα κλιματιστικά τύπου Inverter έχουν έως και τρεις φορές λιγότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα συμβατικά (on/off), λόγω του ότι η λειτουργία τους είναι μεταβλητή και προσαρμόζεται στις συνθήκες του χώρου. Φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρά σας και να διατηρείτε τη θερμοκρασία στους 20ο C τους καλοκαιρινούς μήνες και 26ο C τους χειμερινούς, για να έχετε βέλτιστη απόδοση.

-Για περισσότερη εξοικονόμησης ρεύματος  απενεργοποιείτε τις συσκευές σας ( τηλεόραση,   υπολογιστής,  στερεοφωνικό ή τον φορτιστή του κινητού σας) όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (standby). Δεν αρκεί να πατήσετε το off στο τηλεχειριστήριο, πρέπει να τις βγάλετε από την πρίζα ή να κλείσετε τον διακόπτη.  

-Εάν οι λαμπτήρες που χρησιμοποιείτε είναι φθορίου ή πυρακτώσεως, αντικαταστήστε τους με σύγχρονους – Α ενεργειακής κλάσης– ή με λάμπες LED. Με αυτή την αλλαγή η κατανάλωση μειώνεται μέχρι και 90%.

-Καθαρίζετε και αποψύχετε τακτικά το ψυγείο σας και μην το τοποθετείτε κοντά σε άλλες πηγές θερμότητας. 

-Αντικαταστήστε το πλυντήριο σας με άλλο ενεργειακής κλάσης Α+++ . Οι πλύσεις σε χαμηλή θερμοκρασία.

-Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με ηλιακό. Η εξοικονόμηση που προσφέρει αγγίζει το 46%. Εάν, παρόλα αυτά, προχωρήσετε στην επιλογή ηλεκτρικού θερμοσίφωνα:

Φροντίστε να προμηθευτείτε συσκευή μεγέθους που να καλύπτει τις ανάγκες σας, γιατί το αχρείαστα μεγάλο μέγεθος συνεπάγεται σπατάλες ενέργειας.

Μην αφήνετε την παροχή ρεύματος ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα από το απαιτούμενο. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερά έως 50ο C.

-Ένα πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής κλάσης, σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρόγραμμα στην κατάλληλη θερμοκρασία, είναι σημαντική πηγή εξοικονόμησης.  

-Η ηλεκτρική κουζίνα και ο φούρνος είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Επιλέξτε μοντέλα της ενδεδειγμένης ενεργειακής κατηγορίας και φροντίστε τα σκεύη να ταιριάζουν με τη διάμετρο των εστιών για την αποφυγή απωλειών.

Όταν το φαγητό σας είναι σχεδόν έτοιμο, κλείστε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο. Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύεστε τη θερμότητα που έχει ήδη συσσωρευθεί από τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Περισσότερα άρθρα

Επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Εξερεύνηση ηλιακών συλλεκτών και άλλων βιώσιμων πηγών ενέργειας

“Ποιες Ακριβώς Είναι Οι Ανάγκες Σας Στην Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας” – Μέρος 10. Επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Εξερεύνηση ηλιακών συλλεκτών και άλλων βιώσιμων πηγών ενέργειας

Συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας: Μικρές αλλαγές για να κάνετε μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος

Όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Η ανάπτυξη συνηθειών εξοικονόμησης ενέργειας όχι μόνο συμβάλλει