Εάν θέλουμε να έχουμε μικρότερους λογαριασμούς, θα πρέπει πρώτα να μειώσουμε το ρεύμα που καταναλώνουν οι οικιακές μας συσκευές. Η λύση για μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και λιγότερες χρεώσεις είναι να εντοπίσουμε τις συσκευές που κάνουν μεγάλη κατανάλωση. Στη συνέχεια, είτε προχωρούμε στη συντήρησή τους για καλύτερη απόδοση είτε τις αντικαθιστούμε με νέες, λιγότερο ενεργοβόρες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλιματιστικό, που το χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια συσκευή τύπου inverter είναι σίγουρο ότι καταναλώνει σημαντικά μικρότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Για να μην έχουμε απώλειες απόδοσης, θα πρέπει να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη λειτουργία του. Συνιστάται να ρυθμίσει έτσι τη θερμοκρασία ώστε τον χειμώνα να είναι 10°C πάνω από την εξωτερική, ενώ το καλοκαίρι 10°C κάτω.
Μια άλλη συσκευή που καταναλώνει αρκετή ενέργεια είναι ο θερμοσίφωνας. Η επιθυμητή θερμοκρασία για τη λειτουργία του απαιτεί μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Η θερμοκρασία του θερμοστάτη πρέπει να πέφτει στους 40-50°C όταν τον χρησιμοποιούμε, ενώ πρέπει να τον κλείνουμε όταν περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η δική μας, υπάρχει η εναλλακτική της τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας σε ζεστό νερό για αρκετούς μήνες του χρόνου.
Ο φούρνος και η ηλεκτρική κουζίνα είναι επίσης συσκευές μεγάλης κατανάλωσης. Αντ’ αυτών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τοστιέρα ή τον φούρνο μικροκυμάτων για το ζέσταμα και το ψήσιμο του φαγητού μας, κάνοντας οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματός μας.
Ένα άλλο παράδειγμα κατανάλωσης που ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα είναι τα παλιά ψυγεία. Αυτό συμβαίνει διότι λειτουργούν ακατάπαυστα όλη την ημέρα και καίνε συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια. Η λύση ενός νέου ψυγείου, αν και φαίνεται δαπανηρή αρχικά, εξασφαλίζει απόσβεση εντός 2 χρόνων από την αγορά λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης. Για να διατηρηθεί η ψύξη, θα πρέπει να μην ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο συνεχώς και να μην κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του για πολλή ώρα.
Ο αφυγραντήρας ήρθε σχετικά πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Η χρησιμότητά του είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλή υγρασία. Παρόλο αυτά, επειδή είναι αρκετά ενεργοβόρος ως συσκευή, θα είναι καλό να προτιμήσετε ένα μοντέλο με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Επίσης, για όσο διάστημα βρίσκεται σε λειτουργία, θα πρέπει να έχετε κλείσει τις πόρτες και τα παράθυρα για την αποφυγή διαρροών.
Μια άλλη συσκευή που κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το στεγνωτήριο ρούχων. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ρεύμα αποφεύγοντας την περιττή χρήση, εάν γεμίζουμε πλήρως τον κάδο κάθε φορά.
Μια εξίσου ενεργοβόρα συσκευή είναι το πιστολάκι για τα μαλλιά. Για την ακρίβεια, καταναλώνει περισσότερο ρεύμα και από το σίδερο. Και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι η υψηλή ενεργειακή κλάση, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση.